Förr i världen var himmelen blå

Här kan ni ta del av min berättelse kring hur idén föddes till min föreställning Förr i världen var himmelen blå och hur den har utvecklats.

Det hela började egentligen våren 2013 då jag fick ett samtal av en representant från Mariefred hembygdsförening som ville engagera mig till att spela på en viskväll med temat Barbro Hörberg. Jag berättade att jag knappt visste vem denna Barbro var men att jag hade ett vagt minne av att min pappa hade spelat någon sång av henne. Jag sa ja till att arbete med hennes sånger och satte upp det på en framtida to-do-list eftersom det inte var förrän till hösten som denna viskväll skulle äga rum.

Några veckor senare fick jag ytterligare ett telefonsamtal, denna gång från en man som planerade ett kalas för att fira sin 70-årsdag. Han ville ha ett program med svenska visor och lämnade en gedigen lista med önskemål. Ett önskemål gällde en sångerska som denne man höll väldigt varmt om hjärtat; Barbro Hörberg. Jag berättade glatt att jag faktiskt skulle lära mig hennes sånger inför ett framträdande till hösten.

Jag började genast att lyssna på hennes visor, där texterna alltid är fokuset. Jag upptäckte en ärlighet, ett rakt språk, en fantastisk berättare, en kvinna med extremt mycket humor, rädsla, kärlek och självinsikt. Jag blev så fascinerad över hur banala saker kunde bli så väsentliga och intressanta i hennes sånger. Jag är så tacksam att hennes värld blev min värld och jag är så tacksam för att jag leddes in på detta spår.

Ett år efter det första telefonsamtalet har jag framträtt med min egen tolkning av Hörbergs sånger i fyra olika sammanhang. Bland annat i maj 2014 då jag uppträdde med ett 45 minuter långt program med hennes sånger. Efter detta framträdande, då ca tio personer var på plats, växer en idé fram.

Ett frö sås om att detta kan bli så mycket mer. För även om publiken var mycket fåtalig just vid detta tillfälle så var de otroligt tagna, av skratt, gråt och de underbara texterna, på samma sätt som jag blev helt uppslukad när jag upptäckte Barbros sånger. Jag vill sprida detta till så många fler, för jag älskar att jobba med Barbros låtar och vill förmedla den kärleken till andra. Därför bestämmer jag i samråd med min fantastiska pappa, tillika manager, att starta upp ett projekt som ska resultera i en slutproduktion; en föreställning där jag står på scenen med Barbro Hörbergs sånger som fokus.

Jag har aldrig upplevt sådan kemi med min röst och gitarr som när jag framför Barbro Hörbergs sånger. Jag har fått fantastiska lovord som bekräftat det jag känner, att det helt enkelt blir nåt magiskt i vårt möte. Jag är så fascinerad av det mötet, att jag på något vis så kan känna en sådan samhörighet med en kvinna som levde i en helt annan tid än vad jag gör. Jag hittar hennes sanningar, svar, funderingar och orosmoment i de mest basala, enkla saker som våra liv ändå kretsar kring, oavsett tid.

Detta blev också mitt tema för föreställningen; tiden och det faktum att vi alltid längtar bakåt eller framåt, för var vi än är har det alltid varit bättre att vara någon annanstans i en annan tid.  

I föreställningen Förr i världen var himmelen blå kommer jag framföra Barbro Hörbergs sånger, med hjälp av min gitarr, inramade av monologer, funderingar och reflektioner kring min tid, hennes tid och hur det på något vis alltid flyter samman, att vi människor kommer förbli precis så mänskliga som vi är, vilken tid vi än befinner oss i. Där sker vårt möte och där blir det som mest intressant enligt mig. 

På Strängnäs kulturskola kommer jag att förvandla den fantastiska lilla aulan till mitt scenrum och bjuda på en enkvinnasshow där musik och teater möts på ett nytt sätt om allt det där som aldrig blir gammalt. 

En av de finaste kommentarerna jag någonsin fått var efter ett framträdande med Barbro Hörberg-programmet. En kvinna kom fram till mig, lyrisk och med tårar i ögonen sa hon: "Barbro Hörberg ler i sin himmel". Jag hoppas att hon inte bara ler denna gång, utan att hon kastas mellan skratt och gråt.  Jag hoppas att jag kan beröra min publik på samma sätt, genom att förklara och bevisa hur Barbro Hörberg har berört mig, utan att jag aldrig ens har träffat henne.  

Ellinore Eriksson 2014-09-07

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter